Gebruik van een allserv account als H: drive

Abstract

Het is mogelijk om (een stuk van) je directory op allserv zichtbaar te maken op je eigen computer als een aparte drive (bijvoorbeeld H:). Op die manier kan je makkelijk bestanden van en naar allserv versassen.

Benodigdheden

Controleer eerst of je een directory genaamd PC in je directory op allserv staan hebt. Open hiertoe een telnet-sessie naar allserv en typ:
ls -ld PC
Als je iets ziet in de trant van
drwxr-xr-x   3 gvernaev fwets        512 Sep 27 14:20 PC
dan is alles in orde; krijg je
PC: No such file or directory
dan moet je nog een PC directory aanmaken door
mkdir PC
in te tikken. Typ
exit
om de telnet-sessie te beëindigen.

Deze stap hoef je maar één keer uit te voeren.
Al wat in de PC-directory zit, zal vanop je computer te zien zijn als de H: drive (of een andere naar smaak natuurlijk).

Gebruik onder Windows 95/98

Log in onder Windows met je gebruikersnaam en wachtwoord van allserv. Als je al ingelogd bent, kan je uit- en opnieuw inloggen via het start menu (Shut Down->Close all programs and log on as a different user in windows 95 of Afmelden in windows 98).

Om de drive op te zetten, klik je met de rechtermuisknop op My Computer. Kies voor Map network drive. Er verschijnt nu een venster waarop je een aantal keuzes kan maken:

Gebruik onder Windows NT

Om de drive op te zetten, klik je met de rechtermuisknop op My Computer. Kies voor Map network drive. Er verschijnt nu een venster waarop je een aantal keuzes kan maken:

De H: drive vullen

Je kan de daarnet aangemaakte drive vullen net als elke andere drive, bijvoorbeeld door in een programma bestanden te bewaren in deze drive, of door er op het bureaublad op te dubbelklikken en er bestanden of directories in te slepen.
Geert Vernaeve <gvernaev@cage.rug.ac.be>
Last updated 13 March 2000