MiKTEX installatie en gebruik

Versie van 21-feb-2000

Op het Galglaan netwerk kan je de installatiebestanden vinden in Network Neighborhood->Fortuna->public->internet->tex. Voor thuisgebruik zullen we de inhoud hiervan op een CD'tje zetten.

Ghostview installeren (optioneel)

Ghostview is een programma om Postscript bestanden te bekijken en af te drukken. Eén van de manieren om een TEX bestand af te drukken is het eerst om te zetten naar Postscript en het daarna met ghostview afdrukken. Je kan perfekt met TEX werken en printen zonder ghostview, dus het is eerder een kwestie van smaak of je het al dan niet installeert.
Als je ghostview wil installeren, dubbelklik dan op gsv27550.exe (te vinden op Network neighborhood->Fortuna->public->internet->ghost of op de CD). Duw dan op Setup; de volgende vragen kan je telkens met Next beantwoorden. Kijk eerst wel even of ghostview niet al op je computer geïnstalleerd is, zodat je geen overbodige moeite doet.

Acrobat installeren (optioneel)

Acrobat is een programma om .pdf bestanden te bekijken en af te drukken. Je hebt het niet echt nodig om met TEX te werken; soms kan het handig zijn om een .pdf versie van je schrijfsels te maken, omdat een .pdf beter reist dan een .dvi bestand (het formaat dat TEX standaard gebruikt) en kleiner is dan een .ps bestand. Dubbelklik op rs405eng.exe om Acrobat te installeren (te vinden op Neighborhood->Fortuna->public->internet->acrobat->32bit of op de CD). De installer stelt een aantal vragen, die je gerust alle met Next mag beantwoorden. Ook hier geldt: eerst even kijken of je al geen Acrobat hebt staan op je computer, om dubbel werk te vermijden.

MikTEX installeren

Dubbelklik op de miktex directory en daarin op de 1.20 directory. Dubbelklik op setupwiz.exe (met het TEX leeuwtje als ikoon). Het installatieprogramma stelt een aantal vragen, waarop je gerust steeds kan antwoorden door simpelweg op de Next knop te duwen. Na enige keren duwen worden de bestanden gekopieerd naar je harde schijf. Helemaal op het einde moet je op Finish drukken, waarna je computer normaal opnieuw opstart. Het is aan te raden daarmee nog even te wachten (zet het vinkje uit) en eerst aan het bestand c:\autoexec.bat de regel
set PATH=%PATH%;c:\texmf\miktex\bin
toe te voegen (op windows NT systemen: Start Menu->Settings->Control panel->System->Environment->System Variables->Path kiezen en dan onderaan bij Value het volgende achteraan toevoegen:
;c:\texmf\miktex\bin
en tenslotte op Set duwen).
Nu kan je de computer heropstarten.

Na het herstarten wordt het TEX systeem geïnitialiseerd; er floepen een hoop meldingen over je scherm. Af en toe verschijnt er een tijdje niets; dit is normaal. Na een tijd verschijnt uiteindelijk

<Press any key to exit the configuration utility>

TEXnicCenter installeren

Start het programma TCSetup.exe (in de TeXnicCenter directory). Klik netjes op Next en Yes als het programma erom vraagt.

De eerste keer dat je TeXnicCenter start, krijg je een melding This version of TeXnicCenter has been newly installed on this system enzovoort, waarop je met Yes antwoordt. Daarna komt er een setup-wizard die je weer kan door Nexten, behalve bij het pad van de DVI-previewer, waar je c:\texmf\miktex\bin\yap.exe moet opgeven.

TEXnicCenter gebruiken

Met File->Open kan je een tex-bestand openen. Midden bovenaan het scherm kan je kiezen in welk formaat de uitvoer moet komen: DVI, postscript of PDF. Met Build->compile genereer je de uitvoer in het aangeduide formaat. Met Build->view output kan je de uitvoer bekijken.

The process blablabla cannot be created

Als je deze foutmelding krijgt, is het waarschijnlijk zo dat TeXnicCenter op de verkeerde plaats gaat zoeken naar latex. Kies Tools->Options

Problemen

De navigator bar blijft leeg

De structuur van een document wordt alleen getoond als

De help-functie werkt niet.

Hiervoor moet internet exploder 4.0 geinstalleerd hebben (of de ``help engine'' als je ie3.0 hebt).
Meer details over waar je deze dingen kunt vinden, zullen binnenkort hier te vinden zijn.

Documentatie

Bij MikTEX wordt een hoop documentatie geïnstalleerd. De belangrijkste vind je in Start menu->Programs->MiKTeX->Help. Interessant is de LaTeX2e Reference, waarin veel LaTEX commando's uitgelegd staan. Een gelijkaardig helpbestand is te bekijken door in de editor het menu LaTeX-Help te kiezen.
Oefening: raadpleeg de Frequently Asked Questions (via Start menu->Programs->MiKTeX->Help) en zoek uit waar de naam MikTEX voor staat.

Uitgebreider info vind je in My computer->C:->texmf->doc.

Als je in plaats van naslag-info een stap-voor-stap handleiding wil, kijk dan eens naar latexhnd.pdf.

Meer info is ook te vinden op http: //members.gaponline.de/werdenfels.gym/tex/tex_engl.html.

Ook TEXnicCenter heeft een eigen homepage.