VNC

Met VNC kan je op afstand het scherm van een Windows of Mac computer overnemen. Onder Unix neem je niet een bestaand scherm over maar wordt er een aparte virtuele display bij aangemaakt (die je enkel met een VNC viewer kan bekijken). Op de computer die je wil overnemen (bv. een computer die op RUGnet staat) moet je een VNC server programma installeren; op de andere computer (bv. je computer thuis) de VNC viewer. De viewer toont dan in een venster het scherm van de computer waar de VNC server op draait.

VNC client thuis, VNC server op RUGnet

Het veiligst is de verbinding te tunnelen over SSH; dit heeft als extra voordeel dat alles door de ssh connectie loopt en er geen speciale poorten voor VNC opengezet moeten worden in eventuele firewalls.

Download eerst putty (installeren gaat door putty.exe bv op de desktop te zetten). Voor je een SSH verbinding met de server (bv cage) legt, moet je eerst in "Tunnels" een port forward van lokale poort 5900 naar de doelcomputer leggen (op de figuur is dat 192.168.1.4).

De poortnummers kan je kiezen vanaf 5900; poort 5900 komt overeen met VNC verbinding 0 op die computer, 5901 met verbinding 1, enz. Dit nummer moet overeenkomen met het poortnummer van de VNC server (die moet draaien op de computer die je wil overnemen). Klik op "add" om de tunnel te installeren. Voor meer snelheid kan je ook SSH2 compressie aanzetten:
Nu kan je de ssh verbinding op de klassieke manier openen:
Nu kan je VNC opstarten:
Je geeft hier als adres "localhost:n" in waarbij n het nummer van de VNC verbinding is dat je in de tunnel opgaf (5900 geeft "localhost:0", 5901 geeft "localhost:1" enz).

Bronnen

HOW-TO: VNC secure tunneling using Windows PuttY ssh client.