Dinsdag 6 juli: Zwanezang
Uitslag van Wina's praesidiumverkiezingen

Welkom in Gent

De 228387 inwoners en hun 93729380 kg vuilnis van Gent heten u hartelijk welkom in hun stad. Gent is ongetwijfeld de tofste studentenstad van het ganse Belgische land. Een titel die vaak, onterecht natuurlijk, aan Leuven wordt toebedeeld. Gent is een stad die, ook zonder zijn 20000 studenten, leeft. Het is een gezellig samengaan van lokale bewoners, universiteits- en hogeschoolstudenten. Ook heeft Gent een rijk(er) historisch verleden, waarvan de oude stadskern nog duidelijk de sporen draagt. Het verspreide karakter van de RUG zorgt ervoor dat de studenten een beetje overal in Gent te vinden zijn. Het heeft zijn nadelen als je op een kwartiertje de halve stad door moet om toch maar geen les te missen, maar het heeft het voordeel dat de student een veel grotere oppervlakte ter zijner beschikking heeft om zich te exploreren. Gent heeft de student dus veel te bieden. Daar de korte initiële rondleiding op de openingsdag uiteraard niet volstaat om u al wegwijs te maken, ga ik hier proberen om jullie toch nog een beetje op weg te helpen in onze stad. Het kan natuurlijk nooit kwaad om eens zelf op ontdekkingstocht te gaan; waarschijnlijk vindt je zelf nog vele leuke, duistere, onbewoonde, overbevolkte en aardige eilandjes van wat-je-aan-het-zoeken-bent.

Om te beginnen is er dus het oude stadsgedeelte, dat voor diegenen die er nog niet geweest zijn, zeker de moeite waard is om eens te bezoeken. Overdag de toerist uithangen, en 's avonds de gezelligheid van Gent opsnuiven op een van de vele leuke terrasjes. De beroemde drie torens van Gent (St.-Baafskathedraal, Belfort en St-Niklaaskerk) zijn van bijna overal te zien. In de St-Baafkathedraal hangt het wereldberoemde (vooral sinds er een stukje op al dan niet mysterieuze wijze verdwenen is) Lam Gods. Vanop de nabijgelegen St-Michielsbrug heeft men ook een prachtig uitzicht over de Gras- en de Korenlei. Langs de Groentenmarkt komt men bij het Gravensteen (middeleeuwse burcht).

Overdag biedt Gent een ruime keuze aan diverse musea, waaronder het Museum voor Schone Kunsten aan het Citadelpark. 's Nachts zijn er in dit park andere dingen te bewonderen.
Dit brengt ons bij de ernstigere zaken. De gebouwen van de RUG zijn zoals reeds aangehaald verspreid over heel Gent. WINA's eerste kanners hebben meestal les op de Sterre-Campus (S9 vooral, de wiskundigen kruipen soms ook in S2). De informatici moeten soms al eens naar de J.Plateaustraat om zich tussen de burgies te mengen, terwijl de wiskundigen soms de Galglaan onveilig maken. Later (2e kan en licencies) komen ook het dak van S9 (wisk.), de campus in Zwijnaarde (info.) en misschien wel het gebouw van o.a. de rechten (info.) in aanmerking voor een bezoekje.

De universitaire bibliotheek is te vinden in de Rozier; de stadsbibliotheek aan 't Zuid en de bibliotheek van de Wetenschappen nog ergens anders (spijtig genoeg weet niemand exact waar). Ook S9 herbergt een bibliotheek op de 3e verdieping.

Boeken kopen kan natuurlijk ook: er is o.a. de Standaard Boekhandel (in het centrum) en in de Veldstraat is er natuurlijk de FNAC. Er zijn er nog vele andere natuurlijk, maar ik kan ze ook niet allemaal gaan beginnen opsommen. Wel nog te vermelden is de speciaalzaak voor wetenschappelijke werken: de J. Story op het Prudens Van Duyse Plein (tss. St-Pietersplein en Citadelpark).

Muziekliefhebbers vinden een ruim aanbod in de FNAC, maar de prijzen zijn er niet altijd lager dan op een ander. In de Bagattenstraat is er de Music Man. Wie minder populaire (maar daarom niet noodzakelijk minder goede) muziek zoekt tegen een deftige prijs kan eens proberen zijn gading te vinden in de Rataplan (Overpoortstraat) of in de Vynilla (St-Kwintensberg). In het begin van de Overpoortstraat is ook nog de Bilbo, waar de prijzen (naar het schijnt) democratisch zijn.

Fans van een dagje shoppen kunnen terecht in de Veldstraat, de Lange-munt, de Brabantdam, ...

Filmliefhebbers kunnen steeds terecht in de Decascoop (Ter Platen). Hier worden voornamelijk de films gedraaid waar volk komt naar kijken. Voor meer alternatieve films kan je terecht in Studioskoop (St-Annaplein). Hier komen nog redelijk veel studenten een filmpje meepikken. Als je lange tijd geleden eens een film gemist hebt, of een film wil zien die niemand anders wil zien, dan kan dat misschien nog wel in de Sphinx (Korenmarkt).
Nog gesofisticeerdere cultuurliefhebbers kunnen bv. terecht in de Opera (Schouwburgstraat, nabij Kouter) of het NTG (St-Baafsplein). WINA-cultuur brengt hoogst waarschijnlijk wel eens een bezoek aan (een van) beiden.

Om het oerbeest in u eens uit te laten (dat is wel eens nodig) kan u altijd terecht in de bijna wereldberoemde Overpoortstraat. Bijna de ganse week door (met woensdag en donderdag als uitschieters) heerst hier een gezellige drukte. Op Winternacht is het er zo druk dat men over de (Hollandse & humaniora-) koppen kan lopen. Dit is dan ook een uitgesproken kotfuiven-nacht!
In deze Overpoort kan je dus tot in de vroege uurtjes terecht voor allerlei studentikoze hoogstandjes. In het begin van de straat is er op uw linkerkant ``'t Kofschip''. Dit is een café voor wie kan opschieten met de burgies, of voor wie graag op tafels en banken gaat staan om zijn ding te doen. Verderop is er o.a. nog de ``Ongeletterde liefde'' (de naam spreekt boekdelen), de ``Salamander'', het ``Kapelleke'', het ``Putje'', den ``Artevelde'', en nog vele andere ... In een zijstraat (zeer gepast ``Stalhof'' genoemd; ook home Vermeylen is daar gesitueerd) bevindt zich de o.a. de fuifzaal ``Tequila'', waar onze eerste fiuf zijn doorgang zal vinden. Andere bekende fuifzalen zijn het ``Fuifkot'' (Stalhof) en de ``Sjakosj'' (achter caf&eachte; Epibrant, Overpoort, bekend om zijn cocktailfuiven).
Een van de bekendere fuifzalen is evenwel nog steeds den Twieoo. Deze bevindt zich aan de rechterkant en herbergt wekelijks wel enkele fuiven van diverse studentenverenigingen. Vroeger was deze zaal bekend om zijn alternatievere muziek, maar dat woord is tegenwoordig zo betekenisloos geworden dat men er gewoon alles draait wat succes heeft. (In de week-ends krijgt deze zaal (gelukkig) nog regelmatig eens een ander, duisterder, tintje).
Aan de linkerkant, bijna ter hoogte van het Stalhof, is er (last but certainly not least) het WINA-meter café "Flash". WINA-leden krijgen hier 5 Bfr. korting op hun pintjes!!

Grotere kringen geven ook wel eens een fuif in de Vooruit. Hier kan je ook terecht voor concerten e.a. De St-Pietersnieuwstraat herbergt ook nog wel enkele etablissementen (bv. de Yucca (van 't VEK)), evenals de buurten rondom de Blandijnberg. Er zijn over heel Gent verspreid natuurlijk nog massa's café's die het bezoeken misschien waard zijn, maar we laten u het plezier om ze te zoeken.

De studenten onder ons die liever op hun gemak eens willen genieten van een of ander (streek)bierke kunnen terecht in een van de vijf grote bierhuizen in Gent: Het Waterhuis aan de Bierkant (Groentenmarkt), De Brouwzaele (Ter Platen, veel bezocht door Decascoopgangers), Den Trollenkelder (Bij St-Jacobs), Den Dophuvel en De Dulle Griet. In het Dreupelkot (vlakbij het Waterhuis) tenslotte worden er iets straffere vochtigheden acherover gekapt.

Buiten deze traditionele trekpleisters is natuurlijk ook nog het WINA-stamcafé (peter), de "Cantus". Je kan daar naar hartelust iets gaan drinken, gaan eten, eens binnenspringen, op het terrasje gaan zitten als het sneeuwt, WINA-cantussen bijwonen, den ezel gaan uithangen, moppen over IJSLANDERS vertellen, andere mensen met rust laten, ...

Om uw honger te stillen kan je altijd terecht in een van de universitaire resto's:

Verder wordt ook het UZ veel bezocht door hongerige studenten (K12, bovenste verdieping).
De student met een grotere geldvoorraad kan eens naar het 'Patershol' (de beroemde culinaire buurt nabij het Gravensteen). Wie ook eens een andere keuken wil proeven kan terecht bij de vele Chinezen, Turken (bv. Sleepstraat), Grieken, Italianen, en zelfs Japanners, Indonesiërs, Afrikanen, Amerikanen, ...

Zoals je de volgende (4) jaren hopelijk zal merken heeft Gent een enorm aanbod aan mogelijkheden om u ook nog op andere gebieden dan de studies te kunnen amuseren. Er zijn buiten de hoger vermelde zaken ook nog sportcomplexen (zwembaden, squashzalen, GUSB, voetbalpleintjes in het park, ...), snookerzalen, de Vanderdoncktdoorgang, en nog vele andere...

In het voor ieder wel bekende complex `Flanders Expo' worden regelmatig beurzen en concerten (4/10: Eros Ramazotti; 13-14/10: Céline Dion; 7/11: The Cranberries; 9/11: The Cure; ...) georganiseerd.

Naar aloude gewoonte zullen ook dit jaar weer enorm veel schandelijke praktijken gebeuren: fietsen stelen, mensen overvallen, e.d ... Het is duidelijk dat niemand deze daden kan goedkeuren, maar daar de ervaring leert dat ze nu eenmaal onvermijdelijk zijn, geven we hier om het kersverse academiejaar toch een beetje in goede banen te leiden enkele `richtlijnen ter verbetering van het vandalisme':


Uit de glijbaan...: De afkomst daarvan is afkomstig (Matthys)

(© 't Strakske 1996)