[ Terug | Fijn slijpen | Polijsten ]

Het slijpen van de spiegel

(Een soortgelijk verhaal is te vinden op http://www.jlc.net/~force5/Astro/ATM/MirrorMaking/Grinding.html; veel foto's ook op http://tull.umassp.edu/~ggallo/optic/).

Hiervoor ben ik eens mijn licht gaan opsteken (we schrijven maandagavond 22 november 1999) bij de VSRUG, die een werkgroep spiegelslijpen hebben. De vriendelijke meneer daar verkocht me twee glasschijven aan 1500 fr. elk. Ze hebben een diameter van 145 mm en een dikte van 23 mm. Eén kant is vlak, dat is de kant die we zullen slijpen. De andere kant bevat een aantal concentrische groeven. De reden hiervan is mij niet bekend (het zal wel makkelijker te maken zijn in de fabriek of zoiets).


De verse glasschijven

De rand van de schijven was gelukkig al afgeschuind. Zonder afschuining zouden de randen te scherp zijn en makkelijk krassen kunnen veroorzaken of afsplinteren.

Het slijpen gebeurt door één schijf vast te zetten, er slijppoeder en water op te doen, en er over te bewegen met een andere schijf. De vaste schijf, de hulpschijf (tool), zal bol worden en de bovenste schijf, de eigenlijke spiegel, zal hol worden. Het idee van slijppoeder komt min of meer overeen met schuurpapier. Na een tijdje (2 tot 4 minuten) slijpen droogt het mengsel van poeder en water op; dan moet het boeltje min of meer proper gemaakt worden (schijven schoonvegen met een sponsje) en moet er nieuw water en poeder op. Eén zo'n cyclus wordt een wet genoemd (van het Engelse woord voor nat).


Slijppoeders
Op de foto zie je een hoop slijppoeders die we in een kast van de werkgroep hebben opgeduikeld. Slijppoeder wordt o.a. verkocht bij Optiek Van Grootven en de VSRUG.
De grootte van de korrels wordt in `grit' uitgedrukt. Hoe groter het getal, hoe fijner het poeder: we beginnen met 80 grit grof poeder om de ruwe vorm uit te slijpen en gaan dan verder met steeds fijnere poeders, tot ergens aan 1000 grit. Gebruikte slijppoedervolgordes zijn bijvoorbeeld:
80, 120, 220 en tenslotte 500 grit
220, 320, 600, 800 en 1200
80, 120, 220, 320, 500, 12 of 15 micron, 5 of 8 micron
80, 120, 220, 320, 25 micron, 12 micron, 9 micron
Voor grotere spiegels wordt vaak met 60 grit begonnen. De poeders worden gemaakt door ze door een zeef met een bepaald aantal gaatjes per inch te zeven; het is dit getal dat in de grit-aanduiding voorkomt.
De allerfijnste poeders worden niet meer in grit uitgedrukt maar in micron (grotere getallen geven hier dus grovere poeders aan); voor het afwerken wordt 9 micron poeder gebruikt (soms nog gevolgd door 5 micron). Een overzicht van poeders en bezinktijden in water kan je op http://www.aegis1.demon.co.uk/abrasiv.htm en http://www.newportglass.com/grit.htm vinden.

Aan slijpen zelf ben ik maar enkele weken later toegekomen (vrijdagavond 3 december), u weet hoe dat gaat :-)
We beginnen met het zogenaamde grof slijpen; bedoeling is beide schijven een ruwe bolvorm te geven. Hiervoor gebruiken we 80 grit poeder. Later wordt de spiegel glad geslepen met steeds fijnere poeders. De eerste wet nam een half uurtje in beslag (inderdaad, 2 tot 4 minuten slijpen en heel veel minuten kijken in de documentatie die ik van het net geplukt had om te zien hoe het weer moest). Ik heb de mosterd gehaald op http://users.uniserve.com/~victorp/mirror.htm, de ATM FAQ en Mel Bartels' pagina's.
Eens je de methode beet hebt, gaat het een stuk vlotter; na nog een uurtje slijpen hield ik het voor bekeken voor vandaag, met dit resultaat:

Als deze foto beter gelukt zou zijn, dan had je kunnen zien dat er aan de buitenkant van de spiegel een ring overblijft die nog volledig onbewerkt is; de rest is mat geworden door het groffe slijppoeder. Dat schijnt wel vaker voor te komen, dus niets om ons ongerust over te maken.
Dit is de methode die ik gebruikt heb: In plaats van een plank die je ronddraait, kan je ook een vaste slijpstand gebruiken, waar je zelf rondloopt. Er zijn plannen voor zo'n slijpstand op het net te vinden.

Op maandagavond 6 december kwam de tweede slijpsessie. Na twee uur slijpen is de spiegel volledig mat geworden: het ongeslepen randje van vroeger is verdwenen, waarschijnlijk ook omdat ik er nu beter op gelet heb de spiegel niet rond te draaien tijdens het slijpen. De brandpuntsafstand is nog altijd groter dan drie meter.

Woensdagavond 8 december: nog een uurtje geslepen. De brandpuntsafstand is 2m30.

Donderdagavond 9 december: onze voorraad 80 poeder is op, dus schakel ik over op 120. Voor schijven tot 15cm wordt overigens wel vaker met 120 poeder begonnen in plaats van 80. Bij 80 poeder zou het kunnen gebeuren dat je eigenlijk te weinig slagen doet, zodat de spiegel wat ongelijkmatig uitgeslepen wordt. Met 120 poeder gaat alles weliswaar trager, maar gelijkmatiger.
Na een uur slijpen met dit 120 poeder is de brandpuntsafstand 1m20, dus precies waar we wouden geraken (hoera!). Hier eindigt het grof slijpen. (Historische noot: opgelet: als je zelf op basis van dit verhaal een spiegel slijpt: lees eerst verder tot aan de uitleg van 19 januari 2000! Ik bleek namelijk enkele dingen gemist te hebben ... maar je was hiervoor natuurlijk al gewaarschuwd :-) ) De totale slijptijd is (voor wie goed gerekend heeft) 5u30.

Copyright © 2000 Geert Vernaeve
[ Terug | Fijn slijpen | Polijsten ]