C cursus

De cursus

De cursus is beschikbaar in postscript en pdf versie.
De broncode van stukjes programma uit de cursus is ook beschikbaar.

Licentie

De cursus is beschikbaar onder de Gnu Free Documentation License. Dit houdt onder meer in dat de broncode van de cursus vrij beschikbaar is en je dus ook zelf verbeteringen of aanvullingen kunt aanbrengen, of stukjes kunt overnemen in eigen schrijfsels (mits je de licentie respecteert uiteraard: het document waarin je stukken van deze cursus opneemt moet je dan zelf ook beschikbaar stellen onder de FDL).

De lessen

In 2003 heb ik een korte lessenreeks over C gegeven:

Op 19/2, 26/2, 5/3 en 12/3 wordt de cursus gegeven in gebouw S9 van campus Sterre (auditorium A0).
Inschrijven (gratis) en cursus bestellen (10 euro) kan op lessen@zeus.rug.ac.be.

Kort overzicht van de lessen

Dat hangt een beetje van het niveau van de deelnemers zelf af. Ik ben namelijk niet echt van plan de cursus gaan voor te lezen (daar heb ik meer dan 4 lessen voor nodig en iedereen kan dat zelf op zijn gemak thuis ook doen) :-)
Het is ook mijn bedoeling dat het publiek dat met C-problemen zit, die dingen meebrengt naar de cursus waar we ze dan samen kunnen proberen oplossen en zo leren van elkaars stomme fouten :-)

19/2: inleiding. In de eerste les ga ik een beetje C overlopen en eens de gdb debugger laten zien.
26/2: De tweede les zou ik (mogelijkerwijze bijgestaan door Filip Rooms) wat geavanceerder debuggen willen laten zien (er is een krachtige grafische debugger "ddd" genaamd, en een interessant tool om fouten uit C code te halen "valgrind").
5/3: De derde les hoop ik wat C code van cursisten zelf te bespreken (liefst met ambetante bugs erin, en nog liever: ik die die bugs er dan uithaal :-) ). Omdat de cursisten zelf blijkbaar (nog?) geen C problemen hadden, heb ik een Mandelbrot programmaatje getoond: het plot een fractal onder X-windows. Vervolgens maakten we er een client-server programma van zodat de fractal door verschillende computers tegelijkertijd kan uitgerekend worden.
12/3: Deze les wordt gegeven door Bart De Schuymer, die ervaring met Linux kernel ontwikkeling heeft en gaat dan ook over de linux kernel. De ideale gelegenheid om "C in actie" te zien.

Het moge ook duidelijk zijn dat de benaming "4 inleidingslessen programmeren in C" een beetje ernaast zit, zeker als je het onderwerp van de laatste les bekijkt :-)

De lessen beginnen om 6 uur, dus veel later dan 8 uur ben ik het zeker niet van plan te trekken. Dat hangt natuurlijk ook een beetje van het publiek af: als er heel veel vragen zijn, zou het langer kunnen uitlopen. En niets verbiedt je om het vroeger af te trappen :-)