(Enkel voor studenten wiskunde aan de Universiteit Gent.)
Hieronder volgen enkele voorbeelden van onderwerpen in de context van het keuzevak Infinitesimale Analyse worden hieronder gegeven als aanvulling op de onderwerpen op de pagina van de vakgroep. Doe gerust ook zelf een voorstel voor een onderwerp naargelang uw eigen interesse.
E. Nelson, Radically elementary probability theory (Princeton University Press, 1987)
zijn. Uit de inleiding:I am sure that many other probabilists teaching a beginning graduate course have also had the feeling that these measure-theoretic foundations serve more to salve our mathematical consciences than to provide an incisive tool for the scientist who wishes to apply probability theory. This work is an attempt to lay new foundations for probability theory, using a tiny bit of nonstandard analysis.
M.G. Katz, V. Kanovei, T. Nowik, True infinitesimal differential geometry
te vinden op de homepagina van M.G. Katz.D.S. Jones, Introduction to asymptotics: a treatment using nonstandard analysis (World scientific, 1997)
Het doel van de thesis zou zijn om de infinitesimale stellingen in dit boek te vergelijken met een parallelle theorie die volledig standaard is.Een van de eerste open problemen in de klassieke analyse die d.m.v. infinitesimale methoden opgelost werden, is een partieel antwoord op de (in het algemeen geval nog steeds open!) vraag in de theorie van de Hilbert-ruimten of een continue lineaire operator u op een Hilbert-ruimte H steeds een invariante deelruimte X heeft (d.w.z., waarvoor u(X) een deelverzameling is van X). Robinson en Bernstein bewezen in 1966 dat het antwoord ja is onder een bijkomende voorwaarde op u (nl. dat een veelterm p bestaat waarvoor p(u) compact is).
De gebruikte bewijstechniek is zeer aantrekkelijk: beschouw H als een deelruimte van een *Hilbert-ruimte G van hypereindige dimensie en gebruik in G stellingen uit de eindig-dimensionale lineaire algebra (via overdracht ook geldig in G).
Het doel van de thesis zou zijn om deze techniek van hypereindige benadering van Hilbert-ruimten te bestuderen a.d.h.v. een infinitesimaal bewijs van de spectraalstelling voor compacte zelf-toegevoegde operatoren in een Hilbert-ruimte (zoals bijv. geschetst in [S. Albeverio e.a., Nonstandard methods in stochastic analysis and mathematical physics, paragraaf 2.3, Academic Press 1986]) en eventueel ook a.d.h.v. het bewijs van Robinson en Bernstein zelf.