SSH en SCP: veilig verbinding maken met andere computers

SCP (Secure CoPy)

SCP is een protocol om bestanden via het netwerk tussen twee computers uit te wisselen, bijvoorbeeld tussen je eigen computer en cage. Zoals secure al aangeeft, gebeurt deze uitwisseling versleuteld zodat snode afluisteraars niets kunnen ontcijferen.

Belangrijk om op te merken is dat cage dit protocol ondersteunt, maar wel op poort 2222 in plaats van de standaard 22 (om veiligheidsredenen). Daarom zal je hieronder af en toe expliciet ergens "2222" zien verschijnen. Binnen de Galglaan zelf werkt de standaard poort wel, en dan kan je veelal de poort-instelling leeg laten.

Er zijn een aantal mogelijkheden om van SCP gebruik te maken:

Windows: Cyberduck

Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om de bestanden op cage in de File Explorer te zien te krijgen. (Nog niet getest).

Windows: WinSCP

Bij het opstarten krijg je iets dergelijks te zien; wil je vanaf thuis verbinding maken met cage, vul dan bij Port number de waarde 2222 in:

Het hoofdscherm bestaat uit een overzicht van de bestanden op je eigen computer links en je bestanden op cage rechts:

Je kunt bestanden (of hele mappen) van de ene kant naar de andere kant overkopiëren. Ook dubbelklikken op een cage-bestand werkt meestal (in de achtergrond zal WinSCP het bestand ergens op je eigen computer kopieren en die kopie openen; bij wijzigingen kopieert WinSCP alles zelf netjes terug zodat het lijkt alsof je rechtstreeks het cage-bestand aan het bewerken bent).

Mac: Cyberduck

Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om de bestanden op cage in de Finder te zien te krijgen. (Nog niet getest).

Mac: Fugu

Bij het opstarten krijg je iets dergelijks te zien; wil je vanaf thuis verbinding maken met cage, vul dan bij Port number de waarde 2222 in:

Vanop de commandoregel

Voor de liefhebbers. Voorbeeldje:
scp -P 2222 ergens/op/mijn_computer/file.txt username@cage.ugent.be:ergens/op/cage/
zorgt ervoor dat het bestand file.txt naar cage wordt overgekopieerd.

Het hoofdscherm bestaat uit een overzicht van de bestanden op je eigen computer links en je bestanden op cage rechts; je kunt bestanden (of hele mappen) van de ene kant naar de andere kant slepen. Je kunt ook slepen tussen het Fugu-vensters en Finder-vensters.

SSH (Secure SHell)

SSH is een soortgelijk protocol om op een veilige manier in te loggen op een andere computer. Je kunt SSH bijvoorbeeld gebruiken om vanaf thuis in te loggen op cage en dan het pine commando te geven om zo je mail te lezen.

Ook hier geldt de opmerking dat verbindingen van buiten de Galglaan poort 2222 moeten gebruiken (in plaats van de standaardpoort 22) en ook hier zijn er een aantal mogelijkheden:

Applet

Bruikbaar in de meeste webbrowsers. Handig omdat je niets hoeft te installeren.

Windows: PuTTY

Bij host name vul je cage.ugent.be in, en als je van buiten de Galglaan verbinding maakt, moet je bij port ook nog 2222 invullen.

Mac: terminal

Gebruik het Terminal hulpprogramma om een commandoregel te bekomen.

Commandoregel

Voorbeeld:
ssh -p 2222 gvernaev@cage.ugent.be

rsync

Om poort 2222 te gebruiken, geef je de -e optie:
rsync -e "ssh -p 2222" gvernaev@cage.ugent.be:geheim/samenzweringen/ ~/Desktop/ssst